Nasveti pri nakupu šotora Komentiraj

Ste se tudi sami že znašli v dilemi, kateri šotor kupiti?

Mogoče se na prvi pogled nakup šotora niti ne zdi neko zahtevno opravilo, ko pa se res lotimo iskanja, pa kaj hitro ugotovimo, da to še zdaleč ni enostavna naloga.

Navadno, vsaj v prvi fazi, odločanja o nakupu šotora, preverimo ponudbo na spletu. In kaj hitro vidimo, kako obsežna ponudba šotorov dejansko obstaja.

Zasuti smo s kupom informacij, kaj izbrati, pa je še težja naloga.

Preden se lotite iskanja vam bo zagotovo pomagalo, če si zastavite nekaj ključnih vprašanj:

 

  • koliko oseb bo bivalo v šotoru,

  • kdaj ga boste uporabljali (v katerem letnem času)

  • koliko časa ga boste uporabljali (par dni naenkrat ali mesec oz. več)

  • tudi lokacija je pomembna, zaradi vremena in temperatur, pa tudi sami podlage,

  • končno pa tudi kako spretni ste in ali išete samo-postavljvi šotor ali ga boste sestavljali sami;

 

Šele nato pridemo do vprašanja ali naj bo to iglu šotor, tunelski, mogoče popup.

V zadnjem času so najbolj zaželjeni šotori, ki omogočajo hitro in nezahtevno postavitev. Ja, tudi taki obstajajo, ki se postavijo sami od sebe in od vas ne zahtevajo popolnoma nobenega truda ali napora.

 

Bi šlo, kajne?

Dodatek k šotoru - paviljon MedusaNaslednja stvar, ki je vredna konkretnega razmisleka, pa je sama lokacija postavitve.

Vsekakor je smiselno kupiti šotor – predvsem zdaj ko so vremenske spremembe tako nepredvidljive – ki bo zdržal deževje, morebitno neurje in veter.

Imeti mora torej določeno stabilnost, da nas v nalivu ne bo skrbelo, da bi kje voda vdrla v prostor, še posebej ker imamo ponavadi večino stvari, prtljage spravljene v šotoru. Ne smemo dovoliti, da nam dež uniči dopust.

To bi bilo škoda počitnic.

Če smo že pri dežju, vam bo vsekakor koristil šotor, ki ima integrirano dno. Tako boste varni pred dežjem, hkrati pa seveda tudi proti mrčesu. S tem bo ustvarjen zaprt prostor, svoje stvari pa boste lahko brez skrbi odlagali kar na tla. V nasprotnem primeru boste morali za pod šotor namestiti kakšno podlogo, tepih, ki pa se premika po tleh in ga je treba ravnati pa še hitro se lahko zgodi, da pridejo žuželke in podobno. Poleg tega pa tudi vsa iz okolja lahko pride v šotor in boste imeli več dela s pometanjem. Šotori z integriranim dnom, so vsekakor ena od stvari, po katerih slovenski šotoristi največ povprašujejo. Vse skupaj vam bodo močno olajšali.

Še ena izmed glavnih zadev, na katero morate biti pozorni so varjeni šivi. Kupite takšnega, ki ima dobro prevarjene šive, saj boste le tako mirno lahko zaspali brez strahu pred pronicanjem vode.

 

Želite še več udobja?

Samo pomislite, kako vroče je poleti med kampiranjem…

Poletne temperature se že zdaj dvignejo krepko nad 30 stopinj celzija in glede na to, da imamo večinoma po službah in tudi doma klimatske naprave oziroma hladne prostore, nismo niti navajeni na tako vročino v prostoru. Pri šotorih pa se vse le še stopnjuje, šotorska platna se lahko segrejejo in temperature znotraj šotora so lahko tudi po 40 stopinj celzija.

Zato je potrebno dobro razmisliti, kakšen šotor vam bo omogočal, da se boste lahko ponoči naspali. Za miren spanec izberite šotor z zadostnim številom oken, le ta pa naj bodo čim večja.

Okna namreč omogočajo prezračevanje, ki pa je ključno za dobro počutje znotraj šotora. Prav tako sama velikost oken, obstajajo namreč šotori s kar spodobno velikimi okni.

Idealno je, če je na oknih mreža za prezračevanje. V kolikor komarniki niso nameščeni vam jih lahko v specializiranih servisih kamp opreme dodatno namestijo. Komarniki bodo preprečili vdor mrčesu in vam omogočili, da boste imeli zrak ves čas, ko ga boste potrebovali. Nikar ne poskušajte spati pri odprtem oknu brez komarnikov, zbudili se boste čisto popikani od komarjev in vrsta mrčesa bo v vašem šotoru.

Okna pa morajo biti odprta tudi zato, da omogočite kroženje zraka. Idelano je, v kolikor jih odprete na obeh straneh, da ima zrak prosto pot čez celotni šotor. Tako bo šotor optimalno ohlajen in prezračen ponoči, vi pa boste čutili rahel vetrc, ki vas bo uspaval. Ponoči je zagotovor najboljši čas za zračenje šotora, prej je vsekakor pretoplo, da bi čutili svež zrak.

Kakšna pa naj bo oblika ali model?

Tunelski, iglu šotoriIglu šotor je verjetno najbolj poznan. Že njegovo ime nam opisuje njegovo obliko. Iglu šotori so praktični, ker ne zavzamejo praktično nič prostora in so enostavni za postavljanje. Navadno pa jih uporabljajo pari, ali posezniki, saj je prostor znotraj iglu šotora zelo omejen. Iglu šotori nimajo stalne višine, tako da smo v njem sklonjeni, pa tudi prostora za shranjevanje praktično ni. Tu gre za kampiranje iz avta, šotor pa služi samo kot spalnica. V primeru dežja torej stoli in mize, ki jih imate ostanejo na dežju, vi pa ste ujeti v šotoru. Je pa vsekakor dobra izbira za avanturiste, ki želijo iskusiti različne lokacije. Hitro se ga postavi in zloži in brez dodatne prtljage, ker je vse že v avtu, se lahko dopeljete na novo lokacijo.

Nekako najbolj luksuzni šotori so tunelski. Te so večinoma za družine. Pogosta opcija nakupa so taki, ki imajo na vsaki strani po eno spalnico, torej skupno 2, in pa vmesni prostor – ki je lahko uporabljen za kuhinjo, shranjevanje ipd. Navadno je v sredini stalna višina, tako da se nam ni potrebno sklanjati in imamo nek dnevni prostor, v katerem se lahko zadržujemo, posebej prav to pride v primeru dežja. Tak šotor pride tudi v poštev samo za dve osebi, saj lahko uporabimo dodatno spalnico za shranjevanje. Odvisno je spet od same želje po udobnosti posameznika.

Tudi pri vratih je smotrno, če so dvojna, torej s komarnikom, da omogočate kroženje in ne zadrževanje zraka v prostoru. Različni šotori omogočajo različne opcije, zato se pred nakupom pozanimajte, kakšne opcije obstajajo in kaj bi želeli. Vsekakor kot že omenjeno obstajajo specializirana podjetja, ki se ukvarjajo s servisom kamp opreme, kjer vam lahko določene stvari prilagodijo, da ustrezajo vašim specifičnim željam.

Nekateri šotori imajo spredaj še malo nadstreška, tako da lahko spodaj postavite stole ali pa tam kuhate. Pri šotoru je res vsak nadstrešek dobrodošel. Pomislite, da ste res povsem na prostem in nikakor vam ne bo odveč kakšen prostor, ki omogoča senco ali zavetje pred dežjem, vetrom.

Še boljše pa je, če šotor dopolnite s paviljonom. Dandanes namreč paviljoni res ne predstavljajo več velikega stroška, korist, ki jo boste imeli od njih pa je neprecenljiva. Paviljon bo služil kot tisti odprti prostor, da vam ne bo treba biti samo v šotoru, saj ste ravno zaradi bivanja v naravi sploh šli kampirati, kajne? Pod paviljonom imate čisto novo dodatno sobo, ponavadi se tam razprostre oprema za kuhanje in pa stoli, mize kjer se lahko družite.

Navadno so šotorom priložene palice – seveda tisti, ki jih potrebujejo. Priloženi so tudi klini za pritrditev šotora v zemljo. Sedaj pa je vse odvisno od kakovosti in ponavadi s tem povezanega stroška, ki ste ga odšteli za šotor. V kolikor palice in klini niso kvalitetni, vam bo to povzročalo preglavice, sploh v primeru slabega vremena – deževja ali vetra. Ker je veter ob morju kar pogost, vam predlagamo, da si pred odhodom nabavite še kakšne dodatne kline. Kline je možno dokupiti posamično, v specializiranih prodajalnah pa vam bodo tudi svetovali, katere kline kupiti, glede na teren in vremenske značilnosti kraja, kjer nameravate kampirati.

Bivanje v šotoruToda opozoriti vas moramo, v kolikor je šotor zeloooo poceni (ja, danes se dobi že vse mogoče za par evrov) da tudi platno ne more biti zelo vzdržljivo, tako da vam v tem primeru tudi dokupljene palice in klini ne bodo pomagali, saj bo popustilo platno.

In ne bi se zgodilo prvič…

…a bi ob normalnem deževju platno začelo zamakati. Zavedati se je potrebno, da obstaja več vrst platen, platna so lahko lažja ali težja in bolj ali manj vzdržljiva. Nekatera so tudi vodoodbojna in nekatera vodoodporna.

Pozor – to je razlika!

Vodoodporna platna vode ne prepuščajo, tudi med težjim deževjem boste ostali na suhem. Pri vodoodbojnem materialu pa je potrebno paziti, saj težkega dežja ne bi zdržalo.

Pa še to! Ne boste verjeli!

Če nameravate kampirati trije, nikar ne kupujte šotora za 3 osebe!

Kar povprašajte znance, ki šotorijo, da v kolikor se ne želite gužvati, da je prvo pravilo, kupi šotor za x oseb+1. Torej v primeru, da kampirate trije, kupite raje šotor za 4 osebe, ali celo 5.

Naj vam bo udobno, da ne boste preveč na tesnem. Pomislite pa tudi na vso prtljago, ali jo boste imeli ves čas v avtu ali boste saj del nje razpakirali v šotor? No, tudi tu rabite nekaj prostora za shranjevanje. Če je šotor za 4 osebe, trije udobno spijo.

Kot pri vsakem nakupu je tudi pri nakupu šotora pomemben dejavnik nakupnega odločanja cena. O ceni lahko rečemo tako, da se da dobiti šotore zelo ugodno, so pa tudi taki zelo dragi. Kaj boste kupili je seveda vaša prosta izbira, vseeno pa premislite, ali ni nakup in denar, ki ga porabimo za nekaj, kar bomo zaradi svoje neuporabnosti takoj zavrgli, najdražji?

Ne izberite takega.

Mogoče se vseeno splača investirati v šotor, ki nam bo služil vrsto let in se bodo stroški amortizirali ter bomo tako v končni fazi še prihranili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja