Kampiranje in 17 Nasvetov BREZ katerih letos ne gre :) Komentiraj

Kaj je prva stvar, na katero pomislite, ko vam nekdo omeni kampiranje?

 

… poletje    plaža    šotor    prikolica    počitnice    oddih    uživanje    dogodivščine ?

 

Vsi kampisti vemo, da kampiranje omogoča številne prijetne trenutke in doživetja ter izkušnjo na prostem, obdani z naravo, ki je nekaj čisto posebnega in nekaj povsem drugačnega od našega ustaljenega vsakdana.

Nekateri ste že stari mački v kampiranju, nekateri pa šele začenjate, za vse vas smo pripravili naslednji članek, v katerem vam bomo povedali nekaj novega ali pa spomnili na kaj, kar ste mogoče že pozabili.

Prebrali boste lahko:

Na kampiranje z avtodomom ali prikolico

Kampiranje s šotori

Kampiranje omogoča številna zabavna doživetja in je edinstvena izkušnja v naravi.

Vsekakor pa zahteva tudi nekaj planiranja in razmisleka preden se odločimo za kampiranje.

 

Ločimo kampiranje z avtodomom in s prikolico (navadno pavšal) ali pa šotorenje.

Vsak način ima svoje prednosti, od vaših osebnih želja in preferenc pa je odvisno, za kakšen način se boste odločili.

  • Kampiranje z avtodomom je privlačno, saj vam omogoča več svobode. Lokacijo lahko spreminjate poljubno, glede na svoje želje in preživite avanturistične počitnice.

Vsak dan se lahko odpeljete na drugo lokacijo in uživate tam, kjer vam je najbolj všeč.

Oprema za kampiranje z avtodomom se lahko tudi nekoliko razlikuje od tiste za prikolice.

Novost so predvsem “drive away” predprostori oziroma šotori, ki se uporabljajo v kombinaciji z avtodomom. Njihova prednost je, da imajo zadnjo steno, so samostoječi, tako da lahko uporabljate in premikate avtodom, opremo pa imate v šotoru in je ni potrebno pospravljati ves čas.

  • Pri kampiranju s prikolico pa je prednost, da si lahko na svojem izbranem prostoru uredite vse kot vam ustreza, vključno z opremo in pripomočki za kampiranje, ki jih uporabljate.

Ponavadi se poleg prikolice postavi še predprostor in kakšen paviljon, ki vam omogočajo dovolj dodatnega prostora, ki ga lahko prilagodite svojim potrebam za še večje udobje med kampiranjem.

V predprostoru si lahko uredite bivalni prostor, pod paviljonom pa lahko imate stole in mizo, kjer se boste zbirali in družili na prostem.

Populacija, ki se večinsko odloča za kampiranje na pavšal, so navadno družine, upokojenci in ostali, ki so vzljubili določen kamp in imajo izbrano parcelo, ki jim ustrezata.

  • Nekateri se odločijo tudi za šotorjenje, pri čemer gre tudi za zanimivo izkušnjo. V stiku z naravo ste 24 ur dnevno, je najcenejša oblika kampiranja in navadno se za to odloča mlajša populacija, pari, saj je prostor v šotoru dokaj omejen in je zato bolj primerno za avanturiste.

 

Preden se odpravite v kamp pa ….

 

…ne pozabite na pravila kampa, drugače vas lahko drago stane!

Vsak kamp ima tudi svoja pravila, večinoma prevladujejo enaka pravila, kot so:

  • nočni mir,
  • navadno prijava v kamp ponoči ni mogoča, le če se vnaprej zmenite na recepciji,
  • ponoči se ne sme postavljati šotorov ali predprostorov in s tem motiti ostalih rezidentov,
  • itd.

Pa ne pozabite na prijavo!

Obstaja tudi pravilo, da se je potrebno na recepciji prijaviti, prav tako pa tudi vse svoje morebitne goste, nihče ne sme biti pri vas neprijavljen.

Pa ne pozabite na domače živali, tudi njih je potrebno prijaviti. Dobro je tudi poznati delovni čas recepcije, kjer boste vse urejali.

Kartico, ki jo dobite za potrdilo da lahko bivate v kampu postavite na vidmo mesto, z njo vam bo omogočen izhod/vhod v kamp.

Izbira parcele in pravila na parceli

Še ena stvar, ki jo je potrebno razmisliti je izbira parcele. Pavšalisti navadno izberejo parcelo, ki jim ustreza in jo vsakoletno uporabljajo.

Za vse tiste, ki parcelo še izbirate pa je izbira parcele vaša odločitev, glede na vaše želje, kaj vam je bolj pomembno – bližina morja, bližina sanitarij, recepcije, lokacija glede na površino in okolje – obdano z drevjem ali ne ipd.

Izberete lahko torej tisto, ki vam je všeč – seveda pa je potrebno najprej pri recepciji preveriti ali je parcela še prosta.

Nemalokrat se namreč zgodi, da so parcele večinoma že porazdeljene med pavšaliste in je omejeno število mest, ki so na voljo za nove rezidente. Odvisno od zasedenosti kampa in kapacitet.

Da pa bodo počitnice v kampu prijetne za vas in tudi za vaše sosede, pa upoštevajte naslednje nasvete.

 

V kampu je potrebno biti obziren, s postavitvijo svoje opreme in parkiranjem vozila ne smemo posegati v prostor na naslednji parceli. Priključitev na elektriko v kampu lahko izvajajo samo pooblaščene osebe, tega ne smete početi sami. Skrbeti je potrebno za red in čistočo parcele, po odhodu za seboj pospravite vse…

… tudi vi ne bi želeli, da bi ob prijavi naleteli na neurejeno parcelo, kajne?

 

Ali ste vedeli, da vsi kampi sploh ne dovolijo domačih živali? Na hrvaškem je takih kar 8. V nekaterih primerih pa so za njih predpisana posebna pravila. Vsekakor se to splača prebrati, preden opravite rezervacijo.

Odprt ogenj je v kampih najstrožje prepovedan. Za kuhanje nekateri kampi dovoljujejo uporabo plinskih ali električnih gorilnikov.

Pri odjavi iz kampa upoštevajte uro do kdaj se morate odjaviti, zamuda vas lahko stane plačila dodatnega dne bivanja v kampu.

To so le nekatera splošna pravila kampov, o specifičnostih posameznega kampa se pozanimajte direktno na recepciji.

Pavšalisti pozor!

 

Pravila kampa se lahko z leti spremenijo, pa tudi ste prepričani, da zares poznate vse predpise?

Za vas je to še posebej pomembno področje, saj se vam kaj hitro lahko zgodi, da vam ob neupoštevanju pravil kampa porušijo, kar ste si ustvarili. Npr. visoke ograje ali tlakovci, kjer niso dovoljeni, uporaba neprimernih materialov in podobno.

Ste odporni na vremenske razmere?

Večina kampistov v Sloveniji se odloča za »poletno« kampiranje, ki pomeni, da se sezona začenja spomladi in končuje začetku jeseni.

Kampiranje v poletnih mesecih je bolj razširjeno pri nas, saj se smatra za poletne počitnice ali dopust ob morju. To so lahko odlične počitnice, ne pozabite pa na opremo, ki vam bo lajšala vročino poletnih dni.

Doma nas večinoma hladi klima, zato ne pozabite, da ste pri kampiranju v naravi in nemalokrat kampi ne omogočajo dovolj sence dreves, zato za senco raje poskrbite sami. Pa tudi kakšen ventilator nebi bil odveč.

Nihanje temperatur za 20 stopinj ni nič nenavadnega?!

 

Pripravite pa se tudi na noči, kljub temu, da so zime v kampih po kampih na Hrvaškem, kjer večinoma Slovenci kampiramo, mile. Tudi pri milejših zimah so lahko odstopanja in ne dovolite, da vam hladne nočne temperature uničijo dopust, zgodi se lahko, da jutranjih 10 stopinj naraste do 30 čez dan.

Bodite pripravljeni!

Pripravite se tako z opremo, primerne spalne vreče, dodatne deke, kakšen grelec in podobno, kot tudi s toplejšimi oblačili. Kakšna jakna, dodatni pulover, dolge hlače vam ne bodo vzeli veliko prostora, lahko pa vam rešijo dopust, zato kar pametno planirajte.

Lahko pa kampiramo tudi pozimi, pri čemer moramo biti še bolj pripravljeni, saj nam v nasprotnem primeru lahko mraz povzroči številne neugodnosti. Zimsko kampiranje ni za začetnike, saj so pogoji, ko bivamo pozimi »na prostem« precej zahtevni in vsekakor zahtevajo skrbno planiranje in posebno opremo. V tem primeru moramo tudi predprostor pripraviti na zimovanje.

Planiranje vam zagotovo olajša spremljanje spletnih kamer, ki vam omogočajo vpogled v trenutno vremensko stranje, v vašem izbranem kampu. Izkoristite vse opcije, ki jih po internetu lahko pogledate, da boste čimbolj seznanjeni in opremljeni z vsem potrebnim za nemoteno in brezstresno kampiranje.

Ne pozabite na osnovno opremo, brez te ne gre.

Obstajajo kriteriji, ki določajo, kaj je »obvezna« kamp oprema, ki jo potrebujete.

  • čas kampiranja: poleti ali pozimi
  • način kampiranja: s prikolico, z avtodomom, šotorom
  • lokacija: spremenljiva, stalna
  • demografija: odvisno koliko vas je, z otroki, par…

Odvisno je tudi kakšno udobje želite med kampiranjem.

Kar se tiče nakupa kamp opreme, je vsekakor bolje odšteti kakšen evro več, za kvalitetne izdelke, da boste lahko vsako leto kaj dokupili in tako nadgradili svoj nabor opreme.

Pri kamp prikolicah potrebujete baldahin, v kolikor ga imate že vrsto let in je dotrajan, ga pred sezono odnesite na popravilo. Preverite, da ni kakšen del platna raztrgan ali pa mogoče kakšna zadrga ne deluje ipd.

…zagotovo si ne želite, da bi to opazili šele med postavljanjem v kampu!

 

Obstajajo tudi spreji za zadrge, čistila za predprostore, sredstva za impregnacijo – vse to vam koristi, da vam bo predprostor služil vrsto let in vam ne bo povzročal težav.

Predprostori za več dodatnega prostora

V kolikor se odločate za nakup predprostora, je potrebno najprej pravilno in natančno izmeriti prikolico, potem pa se lahko odločite za nakup predprostora, kjer je opcij več.

Predprostor Evropa

Najboljša opcija je, da je izdelan po meri, saj je to najboljši način, da se bo predprostor točno ujemal z dimenzijami prikolice in se bosta popolnoma prilegala.

Drugače se lahko zgodi, da vam bo kje zamakala voda, pihal zrak…

Pri predprostoru izdelanem po meri lahko tudi izbirate barvne kombinacije, da boste imeli dizajn, ki vam bo všeč, hkrati pa se lahko postavitev oken/vrat prilagodi glede na vaše potrebe in zahteve glede na okolje.

Lokaciji kampiranja in pogojem – vetrovno, vroče, več sence, manj sence, je potrebno prilagoditi tudi materiale in podobno.

Predprostor se navadno podaljša še s kakšnim senčnikom ali pa paviljonom.

Navadno je to prostor, kjer se postavijo stoli in mize, zato je tudi od velikosti parcele odvisno, kaj boste izbrali.

Paviljoni so lahko tudi različnih konstrukcij, obstajajo razne vrste njihove postavitve, vrst je več.

Kar se tiče kuhanja in priprave hrane…

 

Pri izbiri štedilnika bodite pozorni na pravila kampa, katerega lahko uporabljate. Nekateri kampi omogočajo uporabo plinskih, drugi električnih grelcev. Poleg tega si lahko pred odhodom preberte tudi kakšne uporabne recepte za enostavno pripravo hrane med kampiranjem.

Veliko se lahko pripravi že vnaprej doma – razreže zelenjavo in razdeli na porcije, obstaja veliko trikov, da bo kuhanje enostavnejše.

Delo si lahko olajšate tudi s primerno opremo. Priljubljene so prostostoječe kabine za kuhanje, kjer imate možnost kuhanja (tudi ko dežuje), vse potrebno za kuhanje imate lahko shranjeno na enem mestu in kuhanje bo lažje.

Predvsem poleti je potrebno imeti tudi kakšno hladilno torbo ali hladilnik, saj drugače hrane ne boste mogli shranjevati v predprostoru. Na voljo je še veliko opreme, ki je namenjena in izdelana prav za kampiste. Večinoma se izdelki zložijo na način, da zavzamejo čim manj prostora, so lahki in enostavni za prenašanje, uporabljeni materiali so namenjeni za kampiranje, se ne uničijo, razbijejo…

Ne pozabite tudi na posode za vodo, s katerimi boste imeli vodo vedno na dosegu roke, prav tako pa tudi na škafe za pomivanje posode, ki jih boste uporabljali za prenašanje posode in vedno pridejo prav.

Ne pozabite na njih, čeprav se mogoče zdijo samoumevni!

Vselej je priporočljivo, da si pri pakiraju pomagamo s seznamom potrebščin, tako ne bomo ničesar pozabili.

Naša pomoč:

Tako, vemo kako in kaj bomo vzeli s seboj…

In potem pridemo do vprašanja – kje?

 

Kateri kamp je najboljši?

Pri kampiranju je zelo pomembna tudi izbira same lokacije. Razmisliti je potrebno, kaj si želimo od kampa, to pa je seveda popolnoma odvisno od vsakega posamezinka.

Lahko se odločite za velik kamp ali pa manjšega bolj butičnega.

Prav tako tudi glede lege parcel, oddaljenost od morja, obdanost z gozdom, ravna površina, zelenje, iglavci …

Odvisna je seveda tudi urejenost kampa, parcel, sanitarij, oddaljenost le teh od parcel, dostop do vode, elektirke in podobno.

Avtokampi.si vsako leto sprašujejo Slovence, kateri je njihov najljubši kamp med slovenskimi in hrvaškimi.

 V glasovanju so zmagali naslednji:

Najboljša kampa v Sloveniji v letu 2015 sta bila kamp Adria in Nadiža.

Kar pa se tiče hrvaške smo Slovenci izbrali za najboljšega med večjimi Valkanela iz Vrsarja (Istra).

Tukaj boste lahko polega klasičnega kampiranja bivali tudi v mobilnih hišicah, imajo tudi bazene kjer se lahko sproščate, je bil tudi prenovljen.

Drugo mesto priprada kampu Lanterna (Poreč).

Tu pa se boste lahko še malo bolj luksuzno razvajali z najemom glamping šotorov.

Kaj pa sploh je Glamping?

Navadno gre za najem luksuznih šotorov, ki imajo vdelano konstrukcijo in talne podloge. Nemalokrat imajo tudi vgrajene sanitarije in omogočajo nekoliko bolj prefinjeno obliko kampiranja. Na hrvaškem pa tudi v Sloveniji je kar nekaj kampov, ki to opcijo omogočajo. Pri nas je Garden Village Bled, Herbal Glamping resort Ljubno na hrvaškem pa Velika Plana (Gospić), Komiža, Rakitje (Zagreb) in podobno.

Glamping Garden Village Bled

Tudi v gozd lahko prinesemo malo glamurja, za tiste z bolj prefinjenim okusom.

Tretje mesto zaseda Sirena iz Novigrada, tu vas bo očarala prenovljena plaža z bazenom.

Med manjšimi kampi v Istri zmaga Ulika (Rovinj). Kamp je prenovljen in lepo urejen, ima tudi bazen, kjer se boste lahko kopali in pa restavracijo, kjer vam bodo postregli z okusnimi jedmi.

Za Uliko se uvršča kamp iz Premanture in na tretjem mestu kamp Pomer.

Slovenci najraje kampiramo v Kvarnerju. Zaradi naše velike udeležbe predstavljamo kar 25% vseh tamkajšnih gostov.

Pa imamo zmagovalca, ki ostaja neporažen!

Kamp Čikat v Malem Lošinju je že 5. leto zapovrstvo dobil 1. mesto. Ne moremo se upreti naravnim lepotam, vodnemu parku (kjer otroci zares uživajo in tudi staršem ni dolgčas), navdušujejo nas urejene parcele in sanitarije, zaradi primernih vremenskih razmer so po novem odprti celo leto.

Takoj za njim je kamp Njivice, kjer nas še vedno razveseljujejo z novimi parcelami in urejenimi sanitarijami.

Na tretjem mestu pa je kamp Krk, ki je bil pred dvemi leti popolnoma preurejen.

Kvarnerski kamp – dve leti zapored zmaguje kamp Lopari iz Nerezina (Lošinj), sledi mu kamp Mali  (Baška) in kamp Bor (Krk).

Dalmacija je tudi med bolj zaželenimi destinacijami in že 5. leto zapored nas je najbolj navdušil kamp Straško (Novalja, Pag). Ne moremo se upreti senci, ki jo je na pretek, zunanjim bazenom, lepo urejenostjo okolja in animacijam, ki navdušujejo tako mlade kot starejše, najde se za vsakega nekaj.

Sledita mu Park Soline (Biograd) in pa Šimuni (Pag).

Med manjšimi pa zmaga, z največ glasovi, kamp Slanica (Murter), sledi Lupis (Lovište, Pelješac) in na tretjem mestu kamp Biograd.

Končna izbira je seveda vaša.

Ni rečeno, da kamp, ki se ni uvrstil na seznam, ne bi bil prava izbira za vas! Želje se od vsakega posameznika razlikujejo, tako da kar raziskujte in najdite tistega, ki vam bo najbolj všeč.

Imamo dojenčka, kaj pa bo letos s kampiranjem?

Navadno je kampiranje zelo zanimivo za otroke, saj jim omogoča uživanje in številna doživetja, ki jih v apartmaju ali hotelu nikoli ne bi doživeli.

Kar pa se tiče kampiranja z dojenčkom, pa je seveda precej vprašanj, kako to izpeljati, saj dojenčki navadno potrebujejo nemalo opreme in pripomočkov.

Vse si lahko nekoliko poenostavite, za kopanje lahko vzamete kakšen škaf namesto velike banjice, za toplo vodo si lahko pomagate s solarnim tušem, svež zrak pa bo dojenčku zagotovo koristil.

Vsekakor pa je najbolje otroka kar čim prej navaditi na kampiranje.

Če v tem uživate vi in ste sproščeni, bo zagotovo tudi dojenček.

Ne pustite se motiti jutranjemu soncu, ki bi ga lahko zbudilo ali pa sosedom, ki se pogovarjajo pozno v noč in motijo spanec vašega malčka, s potrpežljivostjo in sproščenostjo boste rešili vse. Pomislite na vse užitke in doživetja, ki jih prinese kampiranje, gre za neko povsem novo doživetje.

Otroci, ki kampirajo so bolj zdravi, srečnejši in bolj uspešni v šoli!

Po raziskavi Ameriškega Plymouth Institute of Education so ugotovili, da so otroci, ki vsaj enkrat letno kampirajo, boljši v šoli, bolj zdravi in srečnejši.

Otrokom vseh let namreč ponuja številne psihološke in socialne prednosti. V veliki meri naj bi vplivalo na uspešnost v šoli.

… Igrali smo se zunaj s prijatelji, se zabavali, dokler nas mama ni poklicala na kosilo…. Se še spomnite?

Ne prikajšajte vašega otroka za to izkušnjo. Seveda se časi spreminjajo in večina otrok ima ali želi imeti tablico, mobilni telefon in podobno. Zato je kampiranje še bolj pomembno, saj je to čas, ko lahko otroke motivirate za drugačen način preživljanja časa in uživanja.

Naj ne postanejo odvisni od sodobnih tehnologij, naj vidijo in izkusijo naravo, naj se naužijejo svežega zraka, naj tekajo po prašnih, gozdnih poteh.

Kampiranje je tudi neka povsem nova izkušnja, močno se razlikuje od vsakdana in je zato predstavlja priložnost za učenje in nova doživetja, otroci se namreč učijo z izkustvom. Zato jih spodbudite, da na ta način razvijajo svoje možgane.

Medosebna interakcija je še kako pomembna in izkoristite vaš kamping izlet, da se povežete s svojimi otroki in jih naučite pomembnosti komunikacije, reševanja težav in spoštovanja naravnih danosti.

Sedaj res ni več vprašanje kampiranje z otroki ali ne, kajne?

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja