Camp-ing vodič: Menjava šotorskih fiberglass palic Komentiraj

Večina šotorov na trgu uporablja palice iz steklenih vlaken – fiberglass palice. Šotorske fiberglass palice so odlične, saj so lahke, enostavne in odlično delujejo v vetrovnih razmerah zaradi upogljivosti, ki jo prenesejo.

V primeru, da se vam katera od palic zlomi lahko vaš šotor hitro postane neuporaben. Velika večina proizvajalcev šotorov ne ponuja nakupa kompletnih rezervnih palic, zato je potrebno poiskati drugo rešitev..

Popravilo šotorskih palic je enostavno in cenovno ugodno. Potrebujete le nekaj delovne površine, osnovnih orodij in set za popravilo fiberglass palice.

V naslednjih nekaj korakih vam bomo predstavili, kako zamenjati poškodovane fiberglass palice.

Če se kakšna šotorska palica polomi že med vašim dopustovanjem vam priporočamo, da si pomagate z univerzalnim lepilnim trakom – Duct/Silver tape: https://camp-ing.si/trak-za-popravilo-stratos-50-mm/ .

 

Za popravilo fiberglass palic potrebujete:

 

#1 – Priprava fiberglass palic in označitev dolžine polomljene palice

“Lok” fiberglass palice zložite na delovno površino. Popravila se lahko lotite v katerikoli bivalni površini, vendar vam priporočamo uporabo delovnega pulta.
Prerežite ter odstranite elastiko in pustite razporejene palice na površini. Staro elastiko lahko zavržete.

Da lažje odstranite vso elastiko si pomagajte z izvijačem ali drugim ostrim predmetom. Odstranite polomljeno šotorsko palico ter z alkoholnim markerjem označite dolžino na novi rezervni palici, ki ste jo kupili.

Zelo pomembno je, da dolžino pravilno označite, saj bo drugače “lok” palic predolg ali prekratek in postavitev šotora ne bo mogoča.

#2 – Razrez palice in brušenje

Opozorilo:
Za vsako delo s fiberglass materialom je priporočljiva uporaba zaščitne obrazne maske za prah, saj so steklena vlakna pri razrezu kot prah, ki lahko zaide v dihalne poti.

Novo šotorsko palico z ročno žago za kovino odrežite na označeno dimenzijo in z brusnim papirjem zgladite tam kjer se je odrezalo, da se vlakna ne bodo “razpletla”.

#3 – Menjava palice in montaža elastike

V kompletu rezervnih palic je priložena tudi elastika, ki pa žal ni vedno dovolj dolga za menjavo kompletnega “loka” fiberglass palic, zato priporočamo nakup nekaj centimetrov daljše elastike od dolžine vseh palic. Tako je delo lažje in hitrejše – možno je tudi uporabiti staro elastiko in jo povezati z novim delom, toda priporočamo nakup nove elastike: https://camp-ing.si/elastika-za-fiberglass-palice-2mm/

Palico, ki smo jo v prejšnjem koraku odrezali in pripravili, položimo na mesto, kjer je bila zlomljena palica.

Elastiko pričnemo montirati na koncu kjer sta dva kovinska “zatiča” saj jo bomo tako lažje vpeljali skozi vse palice.

Na eni strani naredimo vozel in nato napnemo elastiko za nekaj 10 cm, da dobimo pravo elastičnost palic. Vozel naredimo tudi na drugi strani..

#4 – Zaključek

S tem zadnjim korakom je menjava polomljenih šotorskih palic zaključena. Rezervne palice, ki so nam ostale shranimo in po potrebi uporabi naslednjič ko se zopet polomi katera od njih.

Če ne želite sami menjati fiberglass palic, se oglasite v naši delavnici, kjer opravljamo tudi storitev menjave šotorskih palic.

Za lažje razumevanje si v spodnjem videoposnetku oglejte menjavo šotorskih palic (videoposnetek je v angleškem jeziku!)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja